banner geschiedenis

INFORMATIE VOOR PATIËNTEN

Schouder- en elleboogklachten kunnen erg invaliderend zijn.

De schouder bestaat eigenlijk uit een veel groter geheel van samenwerkende onderdelen. Het skelet zorgt voor de basale stevigheid. De spieren hebben niet alleen een rol in het bewegingen, maar bij de schouder ook een belangrijke steunende en stabiliserende functie. Samen met kapsel en bindweefsels kunnen deze onderdelen samen de arm in allerlei richtingen bewegen. Ook de rug, de nek en de romp spelen een belangrijke rol in het goed functioneren van arm en schouder (bewegingsketen). Om de schouder en de arm goed te laten bewegen zijn er meerdere gewrichten die allen goed moeten functioneren en onderling goed moeten samenwerken. Verstoring van de onderlinge balans (verstoring van de bewegingsketen) kan tot diverse klachten leiden.

Schouderproblemen geven vaak hevige pijn en een onvermogen te kunnen bewegen. Meestal is er nachtelijk pijn en pijn bij heffen van de arm. Er kan uitstraling zijn naar de nek, de bovenarm, de elleboog of de hand en er kunnen tintelingen zijn in de vingers. Soms lijken deze klachten op symptomen die door nekaandoeningen opgewekt kunnen worden.

De pijn veroorzaakt door schouderproblemen wordt door patiënten vaak op een andere plaats ervaren dan waar het werkelijke probleem zit (vaak in de bovenarm). Al deze factoren maken het stellen van een diagnose bij schouderklachten vaak erg lastig.

De elleboog is een scharniergewricht dat in de keten van de arm (hand, elleboog, schouder) ons bijvoorbeeld in staat stelt de hand naar de mond te brengen.

Behalve deze scharnierbeweging kan de onderarm een draaibeweging maken, zodat we de handpalm naar boven of beneden kunnen draaien. Het spaakbeen en de ellepijp draaien ten opzicht van elkaar. Deze rotatiebeweging is een combinatie van bewegingen van een gewricht in de pols en in de elleboog.

Er zijn diverse oorzaken die kunnen leiden tot klachten van de elleboog. Te denken valt aan een tenniselleboog, golfelleboog, fracturen of artrose. Ook kunnen losse stukjes in het gewricht leiden tot slotklachten (op slot gaan) van de elleboog. Elleboogsklachten kunnen ook een gevolg zijn van een verstoorde bewegingsketen.

Een belangrijke categorie mensen met elleboogproblemen zijn reumapatiënten.